Lærerspesialist: For lærere som vil utvikle karrieren

Videreutdanning til lærerspesialist i norsk gir en trygg faglig plattform for deg som ønsker spesialiststillinger i skolen.

Kvinne ved tavle. Målet med lærerspesialistordningen er å høyne det faglige nivået i skolen, og samtidig sørge for at dyktige lærere får motivasjon til å fortsette i yrket. (Foto: Getty)

– Norskfaget er veldig spennende og morsomt å undervise i, men det er også veldig omfattende. Denne videreutdanningen gir gode verktøy, nye impulser og et nytt blikk på undervisningen. Det er også fint å få møte andre som brenner for å undervise i faget, sier Sindre Pedersen. Han er student i lærerspesialist i norsk med vekt på lese- og skriveopplæring ved Universitetet i Stavanger, som tilbys av Lesesenteret i samarbeid med Skrivesenteret, NTNU.

Videreutdanning til lærerspesialist i norsk, med vekt på lese- og skriveopplæring, er et tilbud til lærere fra 1. til 10. trinn som ønsker en faglig karrierevei, samtidig som de beholder undervisning som sin hovedoppgave.

Les også: Slik lykkes du med videreutdanning ved siden av jobb

En trygg plattform å stå på
Lærerspesialist er en relativt ny funksjon i norsk skole. Lærerspesialistene skal fortsatt undervise, men i tillegg skal de blant annet ha ansvar for at det gjennomføres arbeidsplassbasert kompetanseutvikling og kollegaveiledning på egen skole. De som fullfører dette studiet, vil være kvalifisert for å søke spesialiststillinger i skolen.

– Målet med lærerspesialistordningen er å høyne det faglige nivået i skolen, og samtidig sørge for at dyktige lærere får motivasjon til å fortsette i yrket, sier fagansvarlig for studiet, førstelektor Toril Frafjord Hoem ved Lesesenteret.

– Dette studiet gir studentene viktig kunnskap og teori knyttet til skoleutvikling. Det gjør at man kan føle seg tryggere og mer profesjonell i rollen som lærerspesialist på skolen, sier lærer og student Kristin Sofie Skoli.

Les også: Slik lykkes du med videreutdanning ved siden av jobb

Regjeringen satser på lærerspesialistordningen
Regjeringen satser på lærerspesialistordningen, og økte i 2019 støtten, slik at det til sammen kan bli over 1100 lærerspesialister i norsk skole.

– Vi vil at dyktige og engasjerte lærere skal få mulighet til å utvikle seg, og at elevene skal møte lærere med enda større faglig fordypning. En lærerspesialist bidrar til å gjøre hele skolen bedre, sier kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner. Skoleeiere kan søke om tilskudd til lærerspesialister innen 11 ulike områder.

Masternivå
Videreutdanning til lærerspesialist i norsk med vekt på lese- og skriveopplæring går over to år. Det er på masternivå. Studentene kan fullføre mastergraden ved å ta en erfaringsbasert mastergrad ved UiS. Studiet inneholder to samlinger på til sammen seks dager hvert semester, og gir til sammen 60 studiepoeng.

For mer informasjon og emneplan, les her.

Les også: Bli lærerspesialist i begynneropplæring Lærerspesialist i begynneropplæring er en aktuell videreutdanning for lærere i småskolen som ønsker å utvikle karrieren, uten å måtte forlate klasserommet.

Les om alle videreutdanninger for lærere ved Universitetet i Stavanger

Kristin Sofie Skoli og Sindre Pedersen

Kristin Sofie Skoli og Sindre Pedersen er studenter på videreutdanning i lærerspesialist i norsk.