Regjeringen vil satse på lærerspesialister

Regjeringen vil doble antallet lærerspesialister i norsk skole. – Lærerspesialister er et viktig bidrag til å gjøre norsk skole enda bedre, særlig for å nå ut til de elevene som trenger det mest, sa statsminister Erna Solberg under Høyres Kommunalkonferanse i Stavanger.

Erna Solberg m fl Førstelektor Toril Frafjord Hoem, lærerspesialist Stine Nygard, statsminister Erna Solberg og rektor Tove Steen diskuterte lærerspesialistordningen i Stavanger fredag.

Lærerspesialist er en ordning som har som mål å beholde ekstra motiverte og dyktige lærere i skolen, uten at de må forlate klasserommet for å utvikle karrieren sin. I budsjettet for 2019 vil regjeringen doble antallet lærerspesialister i skolen. Målet er å få like mange lærerspesialister som skoler i Norge, kunne Erna Solberg avsløre under Høyres kommunalkonferanse i Stavanger fredag.

– Det er kommunen og fylkets ansvar å sørge for at alle barn skal få en god skolegang. Lærerspesialist er et av de viktige grepene som skal gjøres for å fortsette den gode jobben som skjer i norsk skole, sa Solberg.

– Viktig at spesialistene har høy kvalitet

Toril Frafjord Hoem ved Lesesenteret, UiS, har utviklet og leder videreutdanning til lærerspesialist i norsk ved Universitetet i Stavanger. Det er viktig å sørge for kvalitet blant lærerspesialistene, var hennes budskap til Solberg i et møte under konferansen.

– Det er viktig at lærerspesialistene er nettopp spesialister, og at det stilles krav til kvalitet for å bekle denne rollen. Skoleledelsen må vite hva de ønsker med spesialistrollen. Her kan Norge helt sikkert lære mye av andre land som har hatt denne rollen i skolen lenge, sa Hoem til statsministeren.

Viktig med støtteapparat

Solberg var interessert i å høre mer om hvordan rollen som lærerspesialist fungerer i praksis. Stavanger kommune er en av kommunene som har satset mest på ordningen. En av kommunens lærerspesialister er Stine Nygard på Vaulen skole. Hun legger også vekt på i at det må være et godt apparat rundt lærerspesialistene for at de skal kunne utøve rollen på en god måte.

– På min skole er det godt tilrettelagt, og jeg fungerer som en veileder for det faglige utviklingsarbeidet i norsk i kollegiet. Det er mye lettere å gjøre noe bra når man er støttet av rektor og kolleger, sa hun i møte med Solberg.

Tekst: Elisabeth Rongved, kommunikasjonsrådgiver, Lesesenteret
Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen

Les også:

Lærerspesialist i norsk: Karriereløft for lærere UiS og Lesesenteret tilbyr videreutdanning til lærerspesialist i norsk – for lærere som ønsker å utvikle karrieren, uten å gå ut av klasserommet.