Min lesesommer: Mathilde Tybring-Gjedde

Mathilde Tybring-Gjedde (H) er politiker i dag, men visste du at hun faktisk har forfattet en hel roman?

Mathilde Tybring-Gjedde sitter i utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget for Høyre. Hun har lest Harry Potter over 15 ganger, og skrev sitt hittil eneste litterære verk "Bobsey-barna og de høye fjellene i Danmark" som 7-åring. I tillegg har hun i flere år jobbet som assistent og lærer i Oslo sommerskole.

Hva skal du lese i sommer?

Har akkurat kjøpt meg diktsamlingen til Nils-Øivind Haagensen, «Kanskje det hjelper,» så har tenkt til å utforske den på bussen frem og tilbake til jobb denne uken. På listen står også «Homo Deus: En kort historie om i morgen;» en bok som visstnok går langt i å synse om fremtiden til kloden, teknologien og menneskeheten. Så har jeg lyst til å lese «Animal Farm» av George Orwell enda en gang. Jeg underviste på en videregående skole i Soweto i Johannesburg en sommer for noen år siden, og da analyserte vi boken i flere uker. Fascinerende beskrivelse av hvordan makt kan korrumpere gradvis. Får alltid frysninger av setningen «alle dyr er like, men noen dyr er likere enn andre.»

Hva leste du sist?

Det har vært mange saksdokumenter før sommeren. Men i fridagene i mai fikk jeg faktisk lest ferdig biografien til Nini Stoltenberg. En sterk biografi som fikk meg til å reflektere litt over livets tilfeldigheter og gåter.

2Q==
Klassikeren Animal Farm er en av Tybring-Gjeddes favorittbøker.

Har du en litterær «guilty pleasure» - en forfatter eller bok det liksom er litt teit å like, men som du elsker?

Haha, tja. Da jeg var yngre leste jeg plutselig i smug en del kiosk-romaner av Danielle Steel. Kan ikke si at jeg elsket dem eller at de ligger på nattbordet nå, men har definitivt fortsatt behov for å skeie ut av og til. Må være lov.

Hvilken bok glemmer du aldri?

«Av måneskinn gror det ingenting» av Torborg Nedreaas. Jeg skrev særemnet mitt på videregående om kvinners stilling gjennom de siste 100 årene, og skrev blant annet om denne romanen. Boken var så rå i sin samfunnskritikk, og Nedreaas bruker språket kreativt og nesten humoristisk til å sette ord på en ekte skam og fortvilelse. Den anbefaler jeg til alle.

Hvilken bok tenker du at du bør lese, men kommer du liksom aldri i gang med, eller får lest ut?

«Høyres historie fra 1975-2005.» Den støver ned i bokhyllen, og jeg vet jeg bør lese den en dag. Den står på listen.

9k=
En vakker dag blir den nok lest ...

Lesing på stranda – ja eller nei?

Ja! Det er jo da man har ordentlig tid til å lese!

Papirbok, ebok eller lydbok – hva er best?

Jeg er fortsatt litt gammeldags, og har alltid en papirbok i sekken. Men har tenkt til å utforske lydbøker fremover og har lastet ned noen apper.

Hvilken litterær karakter kunne du tenkt deg å dra på sommerferie med, og hva skulle dere funnet på?

Det må bli en av karakterene i Harry Potter-universet. Kanskje Humlesnurr og jeg kunne tatt sopelime til en strand et eller annet sted, og så kunne vi ligget i hver vår solseng og han kunne fortalt meg om livet. Tror jeg hadde blitt mye klokere etter en sånn ferie.

Møt flere sommergjester!

Mathilde Tybring Gjedde (Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen)