MENY

Min lesesommer: Marte Spurkland

Journalist og forfatter Marte Spurkland har det perfekte tips til lange ferier.

Journalist Marte Spurkland imponerte mange med fjorårets bok Klassen - fortellinger fra et skoleår. Kanskje noe å putte i vesken for skoleinteresserte lesere? 

Hva skal du lese i sommer?

I skrivende øyeblikk har jeg ca 40 sider igjen av Marit Eikemos Gratis og uforpliktande verdivurdering, som får mitt eget hverdagsfamilieliv til å fremstå som ganske velfungerende og meg selv som harmonisk og i imponerende vater. Det liker jeg godt.

For sommeren har jeg en plan om å få tak i islandske Audur Ava Olafsdottirs Hotel Silence, som skal være en mørk komedie om tap, menneskelig natur og livet sjæl.

Har også et håp om å få lånt høstens Trude Marstein-roman av venninnen min som har fått kloa i et forhåndseksemplar og er helt oppslukt.

Hva leste du sist?

Ariel Levy: Når reglene ikke gjelder. Igjen denne miksen av tap, fall, livet på sitt mest alvorligste – og humor. Og så bra som hun skriver. Anbefales.

Men vårens største leseopplevelse: Hanya Yanagiharas sjokkerende gode Et lite liv. De første 150 sidene gikk i vanlig lesetempo, men så ble jeg så dratt inn i historien, universet og karakterene at jeg syns de 700 sidene som var igjen var for få. Rett og slett noe av det beste jeg har lest på veldig lenge. Perfekt for en lang sommerferie.

Begge disse bøkene er for øvrig skrevet av kvinner som har journalistikk som brødjobb. Tilfeldig? Hm…

Har du en litterær «guilty pleasure»?

Jeg har jo vært gjennom en lang liste chicklitt i min tid. Men tror at mitt livs største guilty lesepleasure må ha vært Stormenes Tid av Ken Follett. Denne serien leste jeg som tenåring, da jeg ellers var mest opptatt av å skryte av å ha lest de riktige verdenslitteraturklassikerne. Husker særlig hvordan de fysiske møtene mellom hovedkarakterene traff meg i kroppen…

Hvilken bok glemmer du aldri?

Michail Bulgakovs Mesteren og Margarita. Den leste jeg også som tenåring, og miksen mellom realisme, historie og magi var helt hjerneblåsende, for å si det på strøkent norsk. Jeg skjønte ikke en brøkdel av referansene i romanen, selvsagt. Men kjærlighetshistorien, menneskenes sjelekamp og kampen mellom det gode og det onde skjønte jeg desto bedre. Som kattejente falt jeg også pladask for den sigarrøykende katten Behemot.


Klassen av Marte Spurkland har overbevist anmeldere og lesere. 

Hvilken bok overrasket det deg at du likte?

Jeg er Zlatan. Jeg leste den mest for å snoke på David Lagercranz´ biografiske metode. Og ble uventet engasjert.

Hvilken bok tenker du at du bør lese, men kommer du liksom aldri i gang med, eller får lest ut? 

Daniel Kahnemans Thinking fast and slow. Den ligger i stabelen bøker ved siden av senga mi og jeg har begynt på den, lagt den bort, fortsatt, lagt den bort, etc. Innføringen hans i hvordan hjernen fungerer i beslutningsprosesser, hvordan vi er styrt av kognitive fordommer og feilslutninger er superinteressant og jeg vil så gjerne. Men er muligens ikke god nok på saktetenking, da…

Lesing på stranda – ja eller nei?

Ja, om bare. Men det er dessverre mange år siden jeg har kunnet ligge rett ut over lengre tid og fordype meg i en bok når vi er på stranda.

Papirbok, ebok eller lydbok – hva er best?

Papirbok. Ingen over, ingen ved siden.

Møt våre sommergjester!

Hvilken litterær karakter kunne du tenkt deg å dra på sommerferie med, og hva skulle dere funnet på?

Åh, da skulle jeg vært 19 igjen og dratt på storbyferie med Holly Golightly fra Truman Capotes Breakfast at Tiffany's. Det skulle vært den tiden av livet da alt er åpent, det meste er morsomt og spennende, ingenting er ennå blitt for komplisert, og alt vi gjør gjør vi med stil.

Møt flere sommergjester!

Marte Spurkland

(Foto: Signe Fuglesteg Luksengard )