Hverdagsmatematikk: Test deg selv

Internasjonale undersøkelser måler folks ferdigheter på hverdagsmatematikk på flere måter. Oppgavene under er typisk for disse testene. Hvordan står det til med deg på dette området? Og er du bedre eller dårligere enn et familiemedlem i en annen aldersgruppe...?

Terninger Hva er sannsynligheten for at begge terningene lander på 6...? (Foto: Getty)

(Svarene finner du nederst på siden!)

1. Hvor mye bensin har du igjen?
Bensintanken i bilen (på bildet til venstre) kan inneholde 48 liter. Omtrent hvor mange liter bensin er det igjen i bilen (dersom en går ut fra at bensinmåleren er nøyaktig)?

2. Kaste terning

a) Du kaster to terninger, den ene etter den andre. Du får en treer på den første terningen. Hvor stor er sjansen fpr at du også vil oppnå en treer på den andre terningen?

b) Du kaster to seks-sidede terninger samtidig. Hvor stor er sjansen for at du skal oppnå 2 seksere?

Les også:

Mestring av hverdagsmatematikk – hvorfor er de eldste best? Nordmenn mellom 16 og 29 år synes å ha svakere ferdigheter enn før i den type matematikk man trenger i hverdagen, til tross for skolereformer som har gitt lengre skolegang og nye læreplaner. Hvorfor har dette skjedd?

(Løsning: 1. Ca. 36 liter 2. a) 1/6 b) 1/36)

Bensinmåler

Hvor mye er det igjen på tanken?