MENY

Gode råd til deg som må kombinere hjemmekontor og høytlesing

Lesing er alltid gull! Men noen ganger trenger du en pause fra å lese den samme boka høyt hundre ganger om dagen. Her er våre beste tips.

Lesestund Høytlesing gir nærhet, trygghet og språkutvikling. Men når det ikke helt passer, må man være litt kreative. (Foto: Mari Løvås)

Sjelden har vi vel fått prøvd tålmodigheten vår mer enn den siste uka. Nå er vi jo alle begeistra for barn som liker å bli lest for, og yndingsbøkene er jo kjekke å ty til ved leggetid og andre pusterom i den vanlige hverdagen. Men det er gjerne mange småbarnsforeldre som begynner å bli ganske leie av å lese om Jakop og Neikop, Nattaskogen eller andre tilsvarende favoritter, om og om og OM IGJEN akkurat nå, mens sjefen ringer og mailen plinger og ektefellen har Skypemøte ved kjøkkenbordet og større barn roper fordi de ikke får til naturfagsoppgavene.

Å si nei til en lesestund med de små er ikke kjekt, og selvsagt må det leses! I denne situasjonen gjelder det å tenke positivt og se muligheter, sier Lesesenterets kreative barnehage-forsker Trude Hoel.

Repetisjon er fantastisk for barnet

Vi tar dette med motivasjonen – for oss voksne – først:

– Å lese sammen med ungene er jo først og fremst noe av det beste man kan gjøre, både for nærhet, fantasi og språkutvikling, sier Hoel.

– Å få lese sammen med omsorgspersoner er en stund for nærhet og trygghet. Å lese bøker gir jo også en kilde til opplevelser og erfaringer som du gjerne ellers ikke får, og det gjelder også barnebøker som gjerne har litt merkelige handlinger. Det å lese er også kjempeviktig for barnets fantasiutvikling og lek. Ikke minst gir det å lese barnet fantastisk tilgang til språket. I bøkene finner vi andre formuleringer og andre ord enn de dagligdagse, sånn at vi får tilgang til et rikt språk, med både dybde og bredde, som påvirker språklæringen veldig positivt.

Så når du kanskje skriker innvending av å lese den samme boken for hundrede gang, eller du bare så gjerne skulle ha svart på den e-posten, kan det gjerne hjelpe å vite at for hver side du blar om, er du med på å gi barnet ditt noe svært verdifullt – både her og nå, og på sikt.

– Nettopp fordi det er så viktig å lese om igjen, er det viktig å gi barna tilgang til bøker med litterær og språklig kvalitet som tåler å bli lest 100 ganger, minner Hoel oss på.

Lag en lydbok

Men så er det nå en gang sånn at akkurat nå er det ikke alltid sånn at man kan sitte og lese høyt om og om igjen. Til dét har Hoel et godt tips:

– Lag en lydbok! De fleste smarttelefoner gir deg mulighet til å ta opp lyd, som du kan sende som fil på e-post og spille av på PC eller nettbrett. Da kan barnet bla selv i boken, mens din stemme leser.

Det finnes også en rekke apper som lar deg kombinere bilde og innlesning av lyd, og spille av. Er du kreativ og har litt tid å slå i hjel (det er kanskje en provokasjon å si til småbarnsforeldre, men man vet jo aldri), er det bare å boltre seg i løsninger her.

Sett storesøsken til pers

Har du eldre barn i hus som kan lese, og som er i ferd med å gå på veggene av kjedsomhet? Gi dem i oppdrag å lese for småsøsken. Forskning viser at når eldre barn leser for yngre, gir det både mestringsfølelse for de store og stor glede for de små. (Vi har ikke sagt at du ikke kan bruke bestikkelser i denne situasjonen.)

Let etter digitale løsninger

Er du ikke så opptatt av at det skal være en personlig vri på det hele, finnes det finnes lydbøker, bildebokapper og e-bøker for barn. Mange av de populære bøkene finnes også i slike versjoner. Noen har også interaktive muligheter, som spill-lignende effekter og lydbok. Med hodetelefoner på smårollingen, kan det hende du får deg en liten pause.

Strømming av lesestunder

Dugnads-Norge har levert i disse dagene, og mange tilbyr daglige lesestunder eller andre fortellinger via sosiale medier eller strømmetjenester. Her er et knippe:

Høytlesning for de minste fra Litteraturhuset i Oslo Hver dag klokka 11 tilbys en ny digital lesestund, med ferske illustrasjoner.

Barnebiblå ved Stavanger bibliotek Sølvberget har lesestunder på Facebook.

Gratis Brillebjørn-lydbok Forfatter Ida Jackson har skrevet en gratis bok om populære Brillebjørn: "Brillebjørn er hjemme fra barnehagen selv om han ikke er syk" er en bonus-lydbok som handler om Corona-virus og hjemmekontor!

Har du flere tips? Send oss en e-post på lesesenteret@uis.no eller send oss en melding på Facebook, så kan vi dele videre!

Tekst: Elisabeth Rongved, kommunikasjonsrådgiver, Lesesenteret

Trude Hoel

Trude Hoel.