MENY

Boktips for fotballfans

Stavanger bibliotek har gode boktips som kan korte tiden litt mellom kampene under VM. Her finnes bøker som passer for fotballglade lesere på alle nivå.

Fotballbok Fotball mellom to permer - det beste av to verdener?

Denne lista over fotballbøker er laget av bibliotekarene ved Stavanger bibliotek Sølvberget. Ta turen på biblioteket for å finne disse og kanskje enda flere fotballbøker!

For barnetrinnet

Rett i krysset av Pernilla Gesén og Jeanette Milde

Elias spiller fotball med klassekompisene. Han er sikker på at laget hans vil vinne over Kassandras lag, for de vinner alltid. - Det gjør vi også, sier Kassandra. Så skjer det et lite uhell, og alt blir dumt. Rett i krysset er den andre boken i lettlest-serien Kompisbøkene, som handler om alt det spennende og morsomme som skjer i en skoleklasse. 

Frankie vs Pirat FK  av Frank Lampard

Frankie vinner en gammel fotball på det lokale tivoliet. Han og vennene, Charlie, Louise og hunden Max, skal bare ta en kjapp runde med ballen på vei hjem. Før de skjønner hva som skjer, befinner de seg plutselig på et sjørøverskip midt i tropiske farvann. Første bok i lettlest-serien om Frankie og den magiske fotballen, skrevet av den engelske fotballlegenden Frank Lampard. 

FK Fotballvenner: Ronaldo og Kalle  av Lars Bøgeholt Pedersen

Ronaldo er ti år, elsker Real Madrid og å spille fotball. Ronaldo er oppkalt etter en av verdens beste fotballspillere, og det passer fint når alt i hele verden handler om å spille fotball. Men nå er det sommerferie, og Ronaldo finner ingen å spille med. Heldigvis kommer Kalle på besøk i nabohuset. Les mer om Ronaldo og Kalle i oppfølgeren Nye fotballsko . Bøkene kan også lånes som e-bok i ebokbib.

Turbo vil bli fotballproff  av Ulf Sindt

Bo springer veldig fort, og mange kaller ham bare Turbo. Han liker godt å spille fotball etter skolen, og en dag blir han med noen gutter fra klassen på fotballtrening. Etter kort tid blir Bo kontaktet av treneren for det beste laget i serien, og tilbudt en plass på laget. Turbo må velge om han vil spille og ha det gøy sammen med kameratene sine, eller ofre mye av fritiden på trening og håpe på å bli fotballproff når han blir voksen. 

Knoterud FK erobrer verden  av Lars Mæhle

Møt Knoterud FK, verdens dårligste fotballlag! De har en målstatistikk på 0—186, som er imponerende dårlig for et fotballag i aldersgruppen ni år. I denne første boka i serien skal de spille mot Hauk IL Rød, et av de beste lagene i kommunen. Men spillerne på Knoterud FK har en plan. De skal erobre verden - på sin måte! Morsom serie om et fotballlag helt utenom det vanlige. Finnes både på bokmål og nynorsk.

For mellomtrinnet

Maradonas magi av Arild Stavrum

Mikke Milnbergan er en helt grei spiller på småguttelaget til Clausenengen. Denne sommeren drømmer han og bestevennene Hansa og Shearer om å slå Nordlandet i Norway Cup. I tillegg drømmer Mikke om Kari Hola, tenk om hun ble kjæresten hans? Sommeren blir en kamp om både fotball og kjærlighet, men mest av alt blir sommeren full av magi - Maradonas magi. 

Gutten i kjolen  av David Walliams

Dennis er en av de beste på skolen til å spille fotball. Hva vil rektor, faren og gutta på fotballaget si om de finner ut at Dennis elsker å kle seg i kjoler like høyt som han elsker fotball? En morsom, varm og klok historie om å våge å være seg selv.

Keeperen og havet  av Maria Parr

Ein ny fotballtrenar legg mørke skyer over keeperlivet til tolvåringen Lena Lid. I nabohuset spekulerer Trille på korleis han skal gjere inntrykk på den nye jenta i klassen. Og på havet jaktar farfar på storfisken, utan å bry seg om at han begynner å bli gammal. Frittstående fortsettelse av prisbelønte Vaffelhjarte, og denne gangen må Lena, Trille og farfar kjempe hardt både med seg sjølve og med naturkreftene. 

10 000 timer av Ingvild Nielsen

Hvem sier at hamburgere ikke kan spille fotball? Mattis dagdrømmer om å spille vegg med Norges nye superspiss Tomasz. Men hvordan skal han bli god nok? Bestevennen Weesam finner en oppskrift på nettet. En ekte en! En som kan gjøre dem til verdens beste fotballspillere. Sammen. Det er bare et problem med oppskriften. Det tar 10 000 timer å følge den.

Mot nye mål av Glenn Ringtved

Andreas, som bare kalles P, skal flytte til Spania sammen med foreldrene og søsteren. Der skal de bo ett år, men P gleder seg ikke. Han er toppscorer på fotballaget, er nettopp tatt ut til talentlaget og har en stor vennegjeng man bare ikke forlater sånn helt uten videre. Og hvordan skal han kunne stikke av fra den siste, store kampen? Første bok i den lettleste fotballserien Dreamteam.

For ungdom

Fotball og kyss av Mikael Thörnqvist

Emma har akkurat begynt på fotball, og må lære seg fotballteknikk og lagspill. Hun prøver også å samle mot til å tørre å sove over hos en venninne, gå forbi den tøffeste gjengen på skolen og vanskeligst av alt – kysse han som hun synes er så søt! Men hva er det egentlig som foregår hjemme hos en av lagvenninnene? Blir hun slått? Første bok i serien Ballfølelse, om jentene på et fotballag som kjemper for laget både på og utenfor banen. 

Motstanderne av Arne Norlin og Andreas Palmaer

Tove og Noel elsker fotball og har akkurat blitt kjent, men under det viktige lokaloppgjøret mellom AIK og Hammarby blir det klart at de ikke holder med samme lag. Storebroren til Noel vil bli med i den harde fanklubben Bajen Forza, mens faren til Tove er den store stjernespilleren på AIK. Hvordan skal Tove og Noel kunne fortsette å treffes når lagene de holder med, er erkefiender? Første bok i serien Fans!, om fotball, fans og kjærlighet.

Kampen om pokalen av Gerard van Gemert

Dei to unge fotballgudane Stein og Storm speler i FK Rapitas. I denne boka blir dei vikla inn i ein kvass strid med det største rivallaget sitt Stutane. Det blir kamp om meisterskapen, men også om ting som skjer utanfor banen - og ikkje minst om kjærleik! Greier Stein og Storm å konsentrere seg om fotballspelet? Første bok i fotballserien Fotballgudane

Fair play av Thor Soltvedt

Atle, med kallenavnet Burger, har det ikke helt enkelt. Som innbitt midtstopper på fotballlaget Fart sliter han med stadige kommentarer om noen kilo for mye. På hjemmebane er skammen over morens psykiske plager ikke lett å hanskes med. Da Burger deltar i en nasjonal stilkonkurranse på skolen må han ta et vanskelig valg. Skal han gå for «fair play» i konkurransen eller prøve å vinne med alle midler? Siste bok i trilogien om fotballaget Fart 14.

Driblekongen av Ronny Solvik Engebretsen

Kristoffer Blink er stjernen på Gamlesidens fotballlag, men det hjelper ikke å være god alene. Skal laget nå toppen, må de andre spillerne også briljere. Det hjelper ikke akkurat at treneren ikke kan noe om fotball, at banen er elendig og at laget blir motarbeidet fra alle kanter. Heldigvis ser en nyinnflyttet mann ut til å være et uslepent trenertalent. og Kristoffers bestevenn Stilken viser seg å ha uante talenter. Bok to i serien om Kristoffer Blink.

Fagbøker 

FIFA fotball-VM-guiden av Kevin Pettman

Den offisielle FIFA-guiden for alle fotballfans. Denne guiden vil garantert skru opp stemningen fram til VM begynner, og den er ypperlig som oppslagsbok mens det hele pågår. Her får man fyldig og ferskt faktastoff og bilder av alle de 32 lagene som har kvalifisert seg, portretter av de mest populære stjernespillerne som Messi, Neymar, Ronaldo, Griezmann og Müller og spennende statistikker og rekorder fra tidligere VM. 

Fotballens ville verden av Ane H. Fagerheim, Simon Mugford, Iain Spragg og Adrian Clarke

De 90 minuttene en fotballkamp varer kan by på intenst drama, vidunderlige mål og fantastiske redninger, men det er ikke alltid alt går som planlagt! I Fotballens ville verden får du treffe de største klovnene, le av tabbene til målvaktene og rive deg i håret over katastrofale tilbakespill. Her finner du også historier om dyr på banen, motevisning på sidelinjen og vilt vær under fotballkamper. 

Alt om fotball av Keir Radnedge

En komplett guide til verdens mest populære idrett. Milliarder av mennesker rundt i verden følger med på fotball. Man kan reise hvor som helst i verden og finne supportere som kan prate i vei om en klassisk og presis Messi-avslutning, Ronaldo som dribler seg fram over hele banen eller et kanonskudd på 30 meter fra Neymar. I denne boka finner du alt du trenger å vite for å bli fotballekspert. 

Måål! av Suhel Ahmed

Visste du at de første fotballene var oppblåste svineblærer? Og hvor setter du straffesparket for å være sikker på å skåre? Er det sant at corner er mål? Og hvorfor er det plutselig så få lag som bruker «offsidefella»? Hvilket lag var først ute med å spille pasninger i stedet for bare å drible? Her kan du lese alt om moderne fotball - om taktikkene, om livet som proff og om de største turneringene i verden.

Fotballskolen: der fotball styrer verden av Alex Bellos og Ben Lyttleton

Fotballskolen handler utelukkende om fotball med historier fra virkeligheten, ekte vitenskap og fascinerende fakta. Her kan du lære hvorfor geografi gjør brasilianere til så dyktige fotballspillere, hvordan psykologi kan hjelpe til med å ta den perfekte straffen, hvordan man kan spille fotball på Mars, om fotballdødsfallenes matematikk eller snuse på biologien bak fotballspillerbæsj. 

Tekst: Stavanger Bibliotek Sølvberget
Foto: Getty og forlagene