Gode boktips for barnehagebarn - og de voksne

Bli kjent med den nyeste barnelitteraturen! Her finner du en rekke gode boktips.

Far og to barn leser på senga En god barnebok gjør leseren berørt og gir rom for samtaler. Det gjelder både barn og voksne! (Foto: Getty)

Leser du ny barnelitteratur for barna dine, eller går det mest i de gamle slagerne? Mange barn får ikke møtt moderne litteratur hjemme, fordi foreldrene ofte leser bøker som de kjenner fra sin egen barndom, og besteforeldre har en tendens til å kjøpe bøker de kjenner fra før.

Enten du er forelder, besteforelder eller jobber i barnehage, oppfordrer vi deg til å bli kjent med ny barnelitteratur, og presentere denne for barna. Og vær åpen når du møter bøkene, oppfordrer fagleder Liv Nese i Emmaus barnehage i Stavanger. Hun har funnet frem til gode barnebøker utgitt de siste tre årene.

Her finner du Livs boktips!

Møt barnelitteraturen med åpent sinn

– Moderne barnelitteratur innehar store rikdommer som barna må få ta del i. Men moderne barnelitteratur er skrevet for barn som er vant med et annet formspråk enn vi voksne. Derfor må vi møte de nye bildebøkene med entusiasme og et åpent sinn, sier hun.

Liv er opptatt av nye bildebøker og presenterer disse for personalet i barnehagen der hun jobber.

– Målet er at de selv skal bli engasjerte og motiverte lesere, for så å kunne skape gode leseopplevelser i barnehagen, sier hun.

Gode bøker gir rom for samtaler

Hun har lang erfaring med å lese med barn, og har følgende gode råd til lesestunden:

– Barn liker bøker som de kjenner seg igjen i og der det oppstår noe uventet og spennende. En god bok gjør leseren berørt og gir rom for samtaler. For å få frem barnas undring, kan den voksne legge vekt på illustrasjonene og legge inn lesestopp.

Her finner du Livs boktips! (Lastes ned som pdf)

Vil du lære mer om å skape leselyst for barnehagebarn? Se pakken Språk og leseaktiviteter i Språkløyper.

Tekst: Elisabeth Rongved, kommunikasjonsrådgiver ved Lesesenteret