Markering av verdens bokdag

Alle viktige ting har sin egen dag! Det er dermed helt på sin plass at også boka har sin egen dag!

Mens denne dagen i Norge bare har blitt markert siden 1997, bygger Verdens bokdag på en gammel tradisjon fra Barcelona. I 1995 bestemte UNESCO at 23. april skal være Verdens bok- og opphavsrettdag. Bokdagen kan feires på mange ulike måter. På Sortland samarbeidet BOKTRAS-barnehagen Lykketreff og Sortland Bibliotek, og de tok initiativ til at alle barnehagene og 1. og 2. klassene fikk være med på å feire.

Feiringa ble en stor suksess! Ca 500 barn møttes på formiddagen ved kommunens rådhus. Herfra gikk de i tog til byens torg. Fremst i toget gikk et mini-korps fra musikkskolen. Dette skapte nesten 17. mai-stemning, og gjorde det lettere å marsjere. Det var stor stas å marsjere midt i gata slik at all trafikk måtte stoppe. Den enkelte barnehage og skoleklasse hadde på forhånd snakka om hvilke bøker de satte aller mest pris på. Disse bøkene var godt synlige i toget i form av plakater (se bilder). En av barnehagene hadde til og med laget bok-hatter! I tillegg hadde barnehagene og skolene med seg fanene sine.

På torget venta «den store overraskelsen»! Bibliotekets to bibliotekarer, utkledt som figurene Prikk og Flekk fra bøkene med samme navn, var heist høyt opp i lufta. De måtte være høyt oppe. De skulle nemlig bedrive HØYT-lesing for alle de frammøtte! Før lesestunda var det allsang av spesialskrevet sang for dagen:

(melodi: Mikkel Rev)
«Lese bok, lese bok.
Bøker det er toppen!
Spennende! morsomme!
Godt for hele kroppen!»

Etter sang og HØYT-lesing om Prikk og Flekk var det utdeling av gaver. Alle skolene og barnehagene ble ropt opp og fikk heist ned pakke med Prikk og Flekk bok og papirdukker.

Med støttespillere fra lokalt næringsliv som sponset bøker og masse frukt, gikk deltakerne ikke tomhendt tilbake til sine barnehager og skoler: - Bok i posen, frukt i magen og med flotte og morsomme opplevelser med boka som sentrum!

Erfaringene frister til gjentakelse!

bokdag_plakater_400

Fra bokdagen i 2008: Høytlesning fra kran