Myggsprayen av Bjørn F. Rørvik

Myggsprayen av Bjørn F. Rørvik og Per Dybvig. Boka er brukt i barnehagen på en 3-5-års-avdeling

Presentasjon av boka
Den retthalede Grisungen og Reven er plaget med mygg, og de bestemmer seg for å lage sin egen myggspray. Den må lukte like vondt som en elefantpromp, og derfor blander de sammen alt som lukter vondt i kjøleskapet, for eksempel gammel melk, stinkenberger, tran og røykt makrell. Men det som lukter vondt for noen, lukter godt for andre...

Boka i bruk
En gang jeg leste fra boka, lagde jeg lyder for å illustrere de forskjellige dyrene. En gutt syntes det var spesielt artig med mygglyden, så dermed tenkte jeg det kunne være en ide å bruke instrumenter til boka. Etter en del gangers høytlesning, slik at barna ble kjent med boka, tok jeg frem instrumentene. Barna ble spurt hvilke instrumenter som passet til hvilket dyr: tromma ble elefanten, kastanjettene ble myggene, triangelet ble grisen, osv. Praktisk ordnet vi dette slik at jeg leste fra boka, og for hver gang dyret ble nevnt, så skulle det barnet som hadde "ansvar for" dette dyret, spille. Alle hadde fått hvert sitt dyr. Barna var meget ivrige med instrumentene, så det var ikke så lett å spille bare år det var deres tur. Det så ut til at de hadde det veldig morsomt. Vi forsøkte også å la noen av de eldste jentene lede en samlingsstund ut fra det samme opplegget (høytlesning av boka kombinert med instrumenter - alle barna med hvert sitt instrument). Barna ble etterhvert litt urolige, og en mente at det var mye stillere og koseligere når en voksen har samlingsstunden.

Erfaringer
Både jeg og barna fikk oppleve at det er en utfordring å legge instrumenter til en bok. Det ble lett til at barna spilte når de selv hadde lyst. Men gjorde det egentlig noe? Det så ut som om barna syntes det var trivelig med musikk til boka. Fortellingen i boka kjente de godt, men instrumentene var det en stund siden vi hadde brukt. Etter hvert begynte barna å lage sine egne instrumenter på eget initiativ, og de skrev navnet sitt på instrumentet. Det var da vi oppdaget at noen av treåringene kunne skrive navnet sitt - knallbra med Boktras! Vi har også hatt som formingsaktivitet å lage mygg - er de ikke supre?!

Delt av Trude Burø