Myggsprayen av Bjørn F. Rørvik

Myggsprayen av Bjørn F. Rørvik og Per Dybvig. Boka er brukt i barnehagen på en 0-3-års-avdeling

Presentasjon av boka
Den retthalede Grisungen og Reven er plaget med mygg, og de bestemmer seg for å lage sin egen myggspray. Den må lukte like vondt som en elefantpromp, og derfor blander de sammen alt som lukter vondt i kjøleskapet, for eksempel gammel melk, stinkenberger, tran og røykt makrell. Men det som lukter vondt for noen, lukter godt for andre...

Boka i bruk
Vi har hatt 2 – 3 temasamlinger rundt boka i løpet av en treukers periode. Det aller første vi voksne gjorde, var å lese igjennom boka hver for oss. Spørsmålet vi stilte oss da var: Hva kommer barna til å få ut av denne boka? Vil de forstå innholdet og ha glede av den? Vi fant ut at boka var forsøket verdt!!

For å frigjøre oss fra boka, kopierte vi opp en del av figurene i boka - reven, grisen og myggen - fargela og laminerte disse. Vi ønsket å dramatisere og formidle innholdet i boka med egne ord. I tillegg forenklet vi boka ved at vi komprimerte innholdet. Dette fordi barna våre er fra 1 – 2.5 år.

I løpet av den første uka prøvde vi å fortelle selve handlingen på en kortfattet måte, samtidig som vi brukte de laminerte figurene. Interessen hos barna var så som så. Det virket ikke helt som de fattet interesse eller forsto innholdet i boka. Men vi ga oss ikke… Neste uke tok vi i bruk en mygg av ståltråd. Da var det en del barneøyne som fulgte nøye med. Myggen fløy av gårde og suste rundt på avdelingen. Vi fortalte at myggen stakk grisen på ryggen slik at den fikk noe som heter myggstikk. Hm, hva er myggstikk mon tro? Da ville grisen og reven lage en spray som luktet vondt slik at de ikke ble stukket mer. Hva er vond lukt, hva vil det si at noe lukter vondt?

Den siste uka hadde ståltrådmyggen blitt så frekk at den terroriserte avdelingen og stakk både barn og voksne. Ja, den var nå blitt litt for husvarm. Makan til frekkhet, komme her og stikke oss på hodet, tåa, ryggen, rumpa og nesa! Disse samlingene gjorde susen. Nå var alle barna helt med. Alle ville bli stukket, selv om det ble nesten litt for spennende. Blide fjes og hvinende gledeshyl.

Erfaringer
Boka var absolutt verdt et forsøk, men vi så at innholdet i boka måtte forenkles. For hva er egentlig vondt lukt? Hvordan definerer vi dette for et barn på 1.5 år? Det at elefanten prompet så vanvittig vondt, so what? For barna hadde det vært morsommere om vi voksne gikk rundt og prompet (lekeprompet vel og merke).

Det som fascinerte barna mest var myggen som stakk. Denne ble visualisert på en god måte, og barna kunne både se og ta på myggen.

Vi kunne med fordel ha holdt på med boka i flere uker, barn liker ofte å repetere. Det er vi voksne som først blir lei av å formidle den samme boka om igjen og om igjen.

Delt av Ragnhild Gundersen