Min lesesommer: Åse Kari H. Wagner

Åse Kari H. Wagner har hatt åtte år som senterleder ved Lesesenteret. Nå går hun over til vanlig forskerstilling igjen - og det betyr mer lesetid.

Professor Åse Kari H. Wagner har vært senterleder ved Lesesenteret siden 2010. Etter sommeren overlater hun stafettpinnen til Kjersti Lundetræ.

Hvilke bøker skal du lese i sommer?

Etter 8 år som senterleder er jeg ganske sultefôret på faglitteratur, og har en lang liste med artikler og bøker jeg skal lese! Om muntlighet og dialog, om klasseromsobservasjon, om storskalaundersøkelser. Jeg skal også lese James Paul Gees Social linguistics and literacies ideology in discourses, og så skal jeg lese ei bok om statistikk og dataanalyse som en kollega nylig har utgitt.

Og så må det bli litt krim, selvsagt, siden det er sommer.

Hva leste du sist?

Jeg er nesten ferdig med Åsne Seierstads To søstre, om et ungt søskenpar som radikaliseres og drar til Syria. Det er ganske rystende lesning.

Hvilken bok blir den neste du leser?

Det blir en av fagbøkene jeg nettopp nevnte, kombinert med litt lett sommerkrim, eller kanskje også en bok min mor kom med her om dagen, og som hun sier jeg MÅ lese, nemlig Syrinpikene, om kvinneskjebner under andre verdenskrig.

syrinpikene.jpg%20%28rw_columnArt_321%29

Har du en litterær «guilty pleasure»?

Nei, i grunnen ikke. Det hender vel at jeg får litt guilty-følelse dersom jeg leser for mye krim, men stort sett trøster jeg meg da med at jeg leser så mye klok litteratur på jobb at jeg fortjener litt krim på senga!

Hvilken bok glemmer du aldri?

Familien vår har et spesielt forhold til Kina, og Xin Rans bøker gjorde stort inntrykk på meg da jeg leste de for noen år siden. Først Stemmer i natten, fra den gang Xin Ran, som en av Kinas første kvinner, ledet sitt eget radioprogram, og hvor kvinner ringte henne sent på kveld for å betro sine hjerteskjærende hemmeligheter. Dernest Tapte døtre, som handler om kinesiske kvinner som ble tvunget til å gi fra seg sine nyfødte døtre som resultat av den nådeløse ettbarnspolitikken, og om det savnet disse kvinnene bar på. Det var sterk lesning.

Jeg husker også veldig godt Alltid Alice, av Lisa Genova, som jeg leste på en togtur i Thailand. Den handler om en 50-årig professor ved Harvard – som jeg kjente meg veldig igjen i på mange måter: Forsker på språk, ambisiøs og pliktoppfyllende, gift med en universitetsmann hun alltid tar følge med til universitetet – som meg.
Alice er en fremgangsrik forsker, men har begynt å glemme ting, og en dag hun holder en gjesteforelesning ved Stanford, finner hun plutselig ikke det sentrale ordet, og må etter et langt, panisk øyeblikk nøye seg med «greie» .... Først på flyet hjem kommer ordet tilbake: Leksikon. Alice får etter hvert diagnosen tidlig Alzheimers sykdom, og boka beskriver på en gripende måte hvordan det oppleves å synke ned i denne fryktelige sykdommen.

Stemmer-i-natten_Fotokreditering-Gyldendal%20%281%29.jpg%20%28rw_columnArt_768%29

Hvilken bok overrasket det deg at du likte?

Hmmm. Kanskje en bok min da 13-årige mellomste datter leste da vi var på kjøretur i USA for 2 år siden. If I stay, av Gayle Forman. Hun leste og gråt og gråt og leste i baksetet, og sa etterpå at jeg MÅTTE lese den. Det gjorde jeg, og husker at jeg fikk tilbake ungdomsfølelsen, liksom. Så jeg leste oppfølgeren også, Where she went. Bøkene handler om Mia, som overlever en trafikkulykke hvor både foreldrene og broren blir drept, og om hennes vei tilbake til livet og kjærligheten og musikken. Vi har også sett filmen sammen.

Hvilken bok tenker du at du bør lese, men kommer du liksom aldri i gang med, eller får lest ut?

Alle venninnene mine sier jeg MÅ lese Elena Ferrantes Mi briljante venninne. Jeg begynte – men ble ikke fanget, og kastet meg i stedet over en annen bok. Vi skal til Napoli i høstferien, og da MÅ jeg nok ha lest den.

Lesing på stranda – ja eller nei?

JA!

Papirbok, ebok eller lydbok – hva er best?

Jeg liker papirbøker. Liker å bla. Lydbøker tror jeg ikke jeg har hørt på siden ungene alltid måtte sovne til lydbøker da de var små. Det var ganske koselig! Ellers fikk jeg Kindle av mannen min til jul, men har ikke hatt tid til å finne ut av den. Det er ett av prosjektene mine når jeg er ferdig med senterlederjobben og får tid til meg selv!

Hvilken litterær karakter kunne du tenkt deg å dra på sommerferie med, og hva skulle dere funnet på?

Å, det var vanskelig... Jeg kommer ikke på noen spesielle litterære karakterer, men siden vi nettopp var inne på Kina, skulle jeg gjerne vært med Torbjørn Færøvik rundt i Kina.

Møt flere sommergjester!

Åse Kari H Wagner