MENY

Min lesesommer: Simon Malkenes

Lektor og forfatter Simon Malkenes holder det gjerne gående med 30-40 bøker på en gang. Men Platon må muligens vente til pensjonisttilværelsen.

Hva skal du lese i sommer?

Det vet jeg ikke. Jeg er altetende og leser i alle retninger. Sommer betyr alltid utenlandstur. Og det betyr bokhandelbesøk. Der drar jeg på meg mange nye bøker. I år avhenger hva jeg skal lese i sommer av hva som står i hyller i bokhandler i Sør-England siden det er dit jeg skal.

Hva leste du sist?

Oi. Jeg har akkurat oppdaget Yanis Varoufakis sine bøker om finanskrisen i 2008. Jeg har pløyd i gjennom de tre jeg har kommet over på kort tid. Ellers har jeg arvet mange bøker fra min nabo Carl Nesjar som jeg leser nå. Mye filosofi og naturvitenskap. Spesielt om menneskets evne til å tenke symbolsk. Det er veldig interessant.

Hvilken bok blir den neste du leser?

Spørsmålet passer ikke helt til min leseverden. Jeg leser sikkert 30-40 bøker samtidig. De ligger åpne her og der og over hele huset. Og jeg åpner nye hele tiden.

Har du en litterær «guilty pleasure» - en forfatter eller bok det liksom er litt teit å like, men som du elsker?

Jeg synes ikke noen bøker er teite å lese. Å lese er bra og en leser av ulike grunner, den beste er nysgjerrighet. At noen bøker skulle være teite fordi noen mener det, er dumt. La folk lese i fred.


Å lese 30-40 bøker på en gang? Uproblematisk, mener Simon Malkenes.

Hvilken bok glemmer du aldri?

Jeg glemmer aldri Pan av Hamsun. Han skildring av Nordlandssommerens evige dag sitter i kroppen enda. En annen svært viktig bok, eller rettere sagt kapittel i bok, som jeg aldri glemmer er «The dead mother» av Andre Green. Av den lille teksten lærte jeg utrolig mye.  Det bør leses av flere.

Hvilken bok overrasket det deg at du likte?

Nei nå er vi der igjen. Jeg tror ikke jeg har begynt å lese en bok i tro på at jeg ikke kommer til å like den. Men noen bøker begynner jeg på og så blir de liggende.

Hvilken bok tenker du at du bør lese, men kommer du liksom aldri i gang med, eller får lest ut?

Jeg har kjøpt Platons samlede verker, på engelsk, og jeg skal lese den. Men jeg har tenkt at det kommer, den tiden når jeg skal gjøre det. Kanskje i livets høst, hvem vet?


Simon Malkenes glemmer aldri Hamsuns skildringer av Nordlandssommerens evige dag - som midnatt i Lofoten!

Lesing på stranda – ja eller nei?

Ja selvsagt! Lesing overalt.

Papirbok, ebok eller lydbok – hva er best?

Papir er best. Men jeg har hørt veldig mye på lydbok. Spesielt glad er jeg i The Teaching Company sine serier. De anbefales.

Hvilken litterær karakter kunne du tenkt deg å dra på sommerferie med, og hva skulle dere funnet på?

Akkurat nå kunne jeg tenkt meg å reist på en tur med Kafkas Josef K. Han ble jo arrestert uten å ha gjort noe galt for så å ende opp som en hund, i skam. Jeg ville spurt han om hvordan det egentlig var å sitte der foran loven og vente på å slippe inn. Hva tenkte han på når han ventet der? Og hva gikk igjennom hodet hans nå portvokteren tilslutt forklarte han at denne inngangen kun var til han og at vokteren nå gikk og lukket den? Kanskje tenkte han som meg at det er jammen mange bøker jeg aldri rekker å lese? Det ville blitt en bra sommerferietur.

Les flere sommeintervjuer!

Simon Malkenes

Simon Malkenes (foto: Siri Vaggen Olsen)