MENY

Ole Torp

NRK-profil Ole Torp lover å lese ferdig Ulysses. Men det blir kanskje ikke akkurat i sommer. For nå står det så mange andre bøker i kø.

Ole Torp er journalist og programleder i NRK. Han har lang reporter-erfaring fra både inn- og utland, og har vært NRKs korrespondent både i USA og i Kina. Torp, som for tiden leder intervjuprogrammet "Torp" på NRK 2, har også drevet aktiv kulturjournalistikk i en årrekke.

Hvilke bøker tar du med deg i ferien?
I sommerferien tar jeg med meg Edna O'Briens nye roman, "The Little Red Chairs", som har fått fantastiske omtaler, og som allerede regnes som en av Irlands viktigste romaner i år. Temaet er stort: Moral, etikk og humanisme, og Philip Roth har kalt boken hennes mesterstykke – hans garanti er god nok for meg!

Jeg er veldig opptatt av det amerikanske -- så nå skal jeg endelig se å få lest "Walden; or, Life in the Woods" av den amerikanske natur-filosofen Henry D. Thoreau – beretningen om livet som eneboer og nybygger i Massachusetts på 1800-tallet.

Jeg er glad i lyrikk, og denne sommeren skal jeg kaste meg over Langston Hughes, som jeg altfor sent er blitt oppmerksom på: Denne afro-amerikanske poeten var  representant for den såkalte Harlem Renaissance-bølgen, han skrev om all urett svarte amerikanere led, i en helt særegen jazz-aktig stil.

Parallelt med hans "Selected Poems" skal jeg lese Jan Erik Volds store bok om modernistene i norsk poesi: "Kánon/kannon/kanón" – heter den. Vold er jo en viktig poet selv, men han er ganske god til å diskutere og dissekere lyrikk, også!
 
Hva leste du sist?
Siste bok jeg leste var Lucia Berlins "Håndbok for vaskedamer" – en "glemt" amerikansk forfatter som skriver noveller fra den mørke siden av det solfylte California, om dem som lever i utkanten av samfunnet – ofte med rusproblemer og i fattigdom. Det er nydelige, bitter-søte noveller.

Lucia Berlin fikk aldri oppleve aldri sin egen litterære suksess – denne novellesamlingen ble først oppdaget elleve år etter hennes død.
 
Hva leser du nå?
Akkurat nå studerer jeg en spennende og morsom historiebok –"Glimt fra Medisinsk Historie, sett fra Bergen", om fremveksten av medisinsk behandling og sykehustjenester – fra trepanering og barteskjærere og feltkirurger gjennom tidene og frem til i dag: Jeg fikk den av min venn, legen Inge Glambek, som selv er en av forfatterne. Ikke bare medisinsk historie – kultur- og lokalhistorie, også!
 
Hva er det neste du vil lese?
Jeg er en sånn som gjerne leser  flere bøker samtidig – og noen ganger må jeg avbryte boken jeg holder på med, for å plikt-lese en bok av eller om en person jeg skal intervjue.

Så nå har jeg at par bøker som er lagt bort halvleste, som jeg skal gjøre ferdig: "The Narrow Road to the Deep North", australske Richard Flanagans Bookerpris-vinner fra i fjor. Jeg er litt usikker på hvorfor jeg egentlig la den fra meg, men den skal få en ny sjanse. Det er en dramatisk kjærlighetsroman, delvis bygget på opplevelser forfatterens far hadde under krigen i Burma.  
 
Hvilken bok glemmer du aldri?
Det er to bøker jeg aldri kommer til å glemme: "The White Hotel" av D.M. Thomas, og "The Zone of Interest" Martin Amis. To svært sterke romaner om Holocaust.
 
Hvilken bok overrasket det deg at du likte?
Da jeg var svært ung, fikk jeg av min mor en diger, tung bok en gang jeg lå syk og til sengs: Alexandre Dumas'  "De tre musketerer". Jeg var skeptisk -- men den var jo super-spennende, og det var vel den romanen som tok meg inn i voksen-litteraturen.
 
Hvilken bok greide du aldri å lese ut?
Jeg deler skjebne og dårlig samvittighet med svært mange og må bekjenne: Jeg klarte aldri å lese ut "Ulysses" av James Joyce. Er den for springende? Er det jeg som er for lite konsentrert? Vet ikke. Skal prøve igjen – en gang. Lover!
 
Lesing på stranden – ja eller nei?
Ja, jeg leser på stranden. Alltid.
 
Hva er best - papirbok eller nettbrett?
Jeg foretrekker fremdeles papir-bok, det er jo det som er ordentlig bok, da! Å bla, å lukte papir, å studere omslag og innbinding. Og å ha den i bokhyllen etter at den er lest, ren og rank og elegant i ryggen.

Men jeg bruker nettbrett også. Spesielt i ferier – da er det lett å laste inn en haug med bøker på Kindle'en. Kvaliteten og lesbarheten på nettbrettene er jo blitt mye bedre de siste årene.  
 
Hvilken forfatter ville du helst hatt selskap av over en tre-retters i sommer, og hvorfor?
En gang intervjuet jeg britiske Ian McEwan, jeg er en av hans begeistrede lesere. Han er så god til å beskrive det virkelige livet – hvordan små hverdagshendelser kan vippe et helt livsløp i en annen retning. Skulle gjerne snakket mer med ham – over en god middag. Om dette livet.
 

Ole Torp

Ole Torp (Foto: Sidsel Mundal / NRK)