MENY

Tore Renberg

Forfatter Tore Renberg er aktuell med romanen "Du er så lys" til høsten. I sommer skal han lese en bråte med romaner. Men å lese på stranda synes han høres mer koselig ut enn det egentlig er.

1. Hvilke bøker tar du med deg i ferien?

Ferien, ferien. Ja, det blir uti juli, det, når vi skal til Knaben. Jeg vet ikke helt hva det blir? Det ligger klar noen bøker her som jeg vil lese, la oss se hva det er ...

Det er Italo Calvinos Usynlige byer, den leste jeg første gang i 1993, deretter i 1998 og nå kjennes det som om det er på tide å lese den for tredje gang. Svær litteratur som åpner alle vinduer og dører inne i leseren. Så ligger det klar en samling med noveller av Dezsö Kostolányi, en ungarsk klassiker. Jeg leste den blendende vakre boka Skylark av ham i fjor, og da jeg var i Budapest nylig, grabbet jeg med meg denne her samlingen idet jeg besøkte Forfatternes Bokhandel på Andrássy, Irok Boltja.

Det ligger også noe annet her ... Det er Om våren av Karl Ove Knausgård, den skal jeg selvsagt lese, må alltid se hva Karl Ove holder på med for noe, og så ser jeg at jeg har lagt fram Knut Kjeldstadlis bok om forfedrene sine, samt en bok av Nils Johan Stoa som heter Kjødets lyst og handler om norske seksualforbrytelser opp gjenno tidene. Tøft.

Mangler bare å raske med seg en krim. Jeg finner noe på butikken. Kanskje er det kommet en ny Connelly-roman? Jeg er god fan av ham.  

2. Hva leste du sist?

Manilahallen av Ruth Lillegraven. Et episk biograisk dikt. Bevegende bok. Der har du en god, forfatter. Veldig produktiv, veldig ivrig, veldig fin stemme. Hun har markert seg tydelig de siste årene og kommer til å gjøre svære ting, tror jeg.

3. Hva leser du nå?

Jeg leser alltid en bok - bortsett fra når jeg selv er i intense skrivefaser med en roman. Da kan det ofte hende at det liksom ikke er plass til andres litteratur. Nå er jeg ferdig med den boka som kommer til høsten, Du er så lys, og har rom i hodet til å lese.

Sitter akkurat med en ungarsk klassiker i hendene, en steingod roman fra 1937 som heter Journey by Moonlight av Antal Szerb. Det er viktig for meg å lese like mye klassikere som nye romaner, for det er jo ikke sånn at vi er mer intelligente, eller interessante, enn de menneskene som levde før oss, og jeg opplever så ofte at stemmen fra fortiden er en gripende stemme.

4. Hva er det neste du vil lese?

Jeg sitter på et fly og skal på jobb i Sandnessjøen. Jeg har æren av å være festivaldikter under årets Petter Dass-dager, så det er stas. Med på turen har jeg Szerb-boka, som jeg skal lese ferdig, pluss en klassiker av John Fante, Wait until spring, Bandini, samt et par tegneserier av Jeffrey Lewis som heter Fuff. Han er en luring fra New York som jeg liker enormt godt. Han gir ut plater, lager tegneserier og holder på i et veldig tempo. Jeg så ham live på I Was A King-festivalen i Egersund for noen uker siden, det var hyltøft, skikkelig speeda på livet og bånn gass type.

5. Hvilken bok glemmer du aldri?

Tuller du? Hvilken? Det er hundrevis! Jeg kan jo ikke nevne én!

6. Hvilken bok overrasket det deg at du likte?

Jeg holder øynene åpne og lar meg ikke overraske over at folk skriver gode bøker. Jeg blir heller noe overrasket over bøker jeg ikke liker, men de vil jeg ikke snakke om, for jeg er trøtt av gneldring og syting og vil helst sette fokus på det som er bra.

7. Hvilken bok greide du aldri å lese ut?

Det er nokså mange. Da jeg var yngre, hadde jeg en sterk pliktfølelse da jeg åpnet en bok. Jeg hadde følelsen av at jeg måtte lese den ut, uansett hvor svakt den appellerte til meg. Denne overdrevne respekten har jeg ikke lenger. Jeg gir selvsagt en bok en sjanse, det fortjener alle bøker, men om det er dødt mellom oss og står side 70, så legger jeg den gjerne fra meg. Det kan være bokas feil at det ikke funket, eller det kan være min, eller det kan være feil tidspunkt for oss.

Jeg har lagt vekk mange bøker folk mener er enormt gode, for eksempel Mannen uten egenskaper av Robert Musil. Det betyr ikke at det er en dårlig bok, det betyr bare at vi ikke fant hverandre.

8. Lesing på stranda – ja eller nei?

Det høres veldig kos ut, type ligge der med et glass limonade og lese den siste til Linn Ullmann (som var dødsbra!), men jeg synes strandlesing er stress. Sand i boka, solkrem på fingrene, vanskelig å finne god stilling, sol i øynene.

9. Hva er best - papirbok eller nettbrett?

For meg er det likegyldig hva folk leser bøkene sine på, jeg tenker at jeg må tilby det leserne vil ha. Selv velger jeg papirbøker, fordi jeg elsker dem, jeg elsker det håndfaste og rustikke ved dem, papiret, tyngden, og jeg tenker i mitt stille sinn at dette med e-bok, det er en vind som blåser forbi, noe vel også seinere tids statistikk har vist at det er noe i.

10. Hvilken forfatter ville du helst hatt selskap av over en tre-retters i sommer, og hvorfor?

Forfattere er ofte veldig skuffende å møte i virkeligheten, spesielt hvis du er fan av dem, for hvordan skulle de, stakkars, klare å leve opp til noe så stort som din fascinasjon for bøkene deres? Vi er alltid mer intelligente og vakre i bøkene våre enn i livet, og forfattere er dessuten ofte nevrotiske og selvsentrerte og sosialt vanskelige å ha med å gjøre. Så det der bør man ikke gi seg ut på, tror jeg. Men hvis jeg tvinges til å velge, da sier jeg selvsagt Shakespeare.

Tore Renberg

Tore Renberg er forfatter. (Foto: André Løyning)