Sverige

Svenske Katarina von Bredow skriver mesterlig om livet til tolvåringer. (Les mer.)

Boktips fra Sverige:
Katarina von Bredow: Du & jeg / Hun & han / Han & dem.

Svenske von Bredow har høstet glitrende anmeldelser for denne trilogien om 12-13-åringer. Serien er beregnet på litt større barn og ungdom, og gir et unikt innblikk i en tid av livet der alt er i forandring.

Gyldendal skriver:

Du & Jeg: Andreas og Alicia pleier å ta følge til skolen, men når de kommer dit, blir Alicia som en helt annen person. Hun blir skole-Alicia med lipgloss. Eller glitter-Alicia på disco. Andreas skjønner ikke hvordan han skal nærme seg henne.

På skolen er også Edvin som prater for mye og ler for høyt. Og Kevin som er kongen og som alle enten ser opp til eller er redde for. Det finnes en dronning også, Ida, og hoffdamen hennes Olivia. Alt handler om å navigere riktig mellom venner og fiender, trusler og løfter.

I Katarina von Bredows trilogi om livet til disse nesten-ungdommene, mangler ingenting.  Med sikker hånd og sterkt driv skildres kjærlighet som gryr, vennskap som utvikles og foreldre som krakelerer.

Hun & han: Alicia vil gjerne være flink. På skolen er hun populær, men hun er ikke med i gjengen til de mest populære. Hver dag på skolen anstrenger hun seg for å gjøre de riktige tingene og si de riktige tingene – så mye at hun er helt ferdig når hun kommer hjem.

På Facebook går det bedre. Det er lettere å si kule, smarte ting når man får tenkt seg om på forhånd. Dessuten har Alicia verdens fineste profilbilde. En dag får hun en venneforespørsel fra en som heter Lucas, som likner kjempemye på Harry i One Direction. Tenk om hun ble sammen med en sånn gutt, da skulle nok Ida, dronningen i klassen, la henne få være med i gjengen sin. Og uten at Alicia helt vet hva som skjer, lyver hun om at hun og Lucas er sammen.

Han & dem: Sjuendeklassegangen. Endelig er den deres. Dette har vært den sommeren der alle har vokst mer enn vanlig; særlig jentene. De ler ikke lenger av de frekke vitsene til Kevin.

Enda mere irriterende er det at Alicia fremdeles er sammen med Andreas og at Kevin ikke kan la være å tenke på henne. Det må være en grunn til at Alicia er sammen med en sånn dust som Andreas, og Kevin har tenkt å finne ut hva det er.

Du & jeg, omslag.

Du & jeg er første bok i Katarina von Bedows nyeste trilogi.