Tsjekkia

Den lille Muldvarpen er kjent og kjær for små og store. Zdenek Miler er far til Muldvarpen, som ble skapt i 50-tallets kommunistiske Tsjekkia. (Les mer.)

Lesetips fra Tsjekkia:
Zdenek Miler: Den lille Muldvarpen

Aschehoug skriver:

Zdenek Miller (f. 1921) er animatør, illustratør og regissør. Han er særlig kjent for sine historier om den lille muldvarpen.

I 1956, da Tsjekkia fortsatt var en sosialistisk republikk og medlem i Warszawa-avtalen, fikk den unge animatøren Zdenek Miler en anmodning om å skape en animasjonsfilm for barn med naturvitenskap som tema. Blant annet skulle dyrkingen av lin og produksjonsprosessen fra plante til klesplagg anskueliggjøres.

Filmen trengte en hovedperson, helst et dyr. Miler snublet en dag over en liten jordhaug som en muldvarp hadde gravd opp i plenen, dermed ble muldvarpen skapt. Animasjonsfilmen "Hvordan muldvarpen fikk seg bukser" vant Sølvløven i Venezia. I dag ser barn i 80 land muldvarpens eventyr og leser bøker om ham.

Den lille muldvarpen gjør musa frisk, omslag

Den lille muldvarpen gjør musa frisk er en av mange historier om den lille, tsjekkiske fyren.