Romania

Vil du bli betre kjent med litteratur fra Romania? Då er forfattaren Dan Lungu eit godt tips. Les meir om "Jeg er ei kommunistkjerring".

Lesetips frå Romania:
Dan Lungu: "Jeg er ei kommunistkjerring!"
– Dette er ei herlig bok, seier barnebibliotekar Kjellaug Bjerkli Haarberg, som anbefaler fotball-EM-litteratur for Lesesenteret i sommer.

I Noreg er boka gitt ut av Energica forlag, som skriv:

"Hvor positivt var Ceasescus fall for det rumenske folket og har egentlig den økonomiske og sosiale situasjonen for de vanlige innbyggerne bedre seg? Disse spørsmålene ligger som et bakteppe i Dan Lungus roman om vanlige menneskers liv før og etter den rumenske revolusjonen som førte til kommunismens og Ceausescus fall i 1989.

Gjennom Emilias fortellerstemme blir leserne tatt med tilbake til hennes barndom og ungdom, til hennes drømmer og forhåpninger, og i samtalen med datteren får vi vite hvilke tanker hun gjør seg om dagens situasjon i Romania. For Emilia består livet av før og etter. Hennes gode minner knyttes opp mot den kommunistiske virkeligheten og selv det vonde kan med et nostalgisk blikk, ses på som positivt."

Her finn du fleire EM-lesetips, presentert av barnebibliotekar Kjellaug Bjerkli Haaberg!

Faksimile av omslag,

Jeg er ei kommunistkjerring! av rumenske Dan Lungu. (Omslagsill: Energica forlag)