Mine to oldemødre

Mine to oldemødre av Lisa Aisato N´jie Solberg (2008)

Billedboka Mine to oldemødre handler om å bli kjent med røttene sine på tvers av kontinent. En liten jente med stort afrohår og et bredt smil har en far fra Gambia og en mor fra Norge. Hun forteller om de to forskjellige oldemødrene sine. Mens den norske oldemoren er en tøff dame som har jobbet til sjøs, ser den gambiske oldemoren streng ut på bildet og snakker et språk i telefonen hun ikke forstår. Hun kan sitte på fanget til og spise kaker hos den norske, mens den gambiske har hun aldri møtt. Felles for oldemødrene er at begge elsker havet og den lille jenta.?

Da faren hennes kommer tilbake fra et besøk i Gambia, har han med seg en gave fra den gambiske oldemoren. Det er en konkylie, med et mystisk sus fra Gambias strender. Da oldemoren ringer for å høre om hun likte gaven, får det strenge bildet på stueveggen en stemme. En teslurpende og lun stemme. Når begge oldemødrene dør, forestiller hun seg at de sitter sammen med tekoppen i hånden mens de snakker om havet, som begge var så glad i.

Les hvordan Fantoft Gård barnehage i Bergen har brukt boka i leseaktiviteter i barnehagen

UiS logo
Forside: Illustrasjon der liten jente står på nesene til sine 2 oldemødre