Florian og Malene av Elzbieta (1994)

Billedboka Florian og Malene forteller om barns opplevelse av hvor trist og uforståelig krig kan være, og hvordan krig kan påvirke hverdagen til barn.

Florian og Malene er bestevenner, og leker sammen hver dag - den gode leken ved bekken. De bor imidlertid på hver sin side av bekken, og da det blir krig får de ikke lenger leke med hverandre. Familiene er på hver sin side av krigen, og da gjelder dette de to vennene også (selv om vennskap ikke har slike grenser). Bekken blir erstattet av en tornehekk (piggtrå), som også splitter vennene fysisk.

Da Florians far kommer tilbake fra krigen med et mistet bein og medalje, sier han at de må være forsiktige så de ikke vekker krigen igjen. Florian lurer på om det var han og Malene som vekket krigen da de lekte ved bekken, men svaret han får gjør at han ikke spør mer. Tankene hans stopper imidlertid ikke der. Boka viser at barn og voksne har forskjellig perspektiv på krig, og for Florian er det lite konkret (selv om han lurer på om tornehekken er krigen).

Boka har flere symboler, som at blomsterengen symboliserer fred og harmoni, mens tornhekken symboliserer noe som stikker både fysisk og psykisk. Hekken er også en grense laget av mennesker, mens bekken er laget av naturen. Boka har en fin avslutning med at Malene lager et hull i tornehekken slik at de to kan være sammen igjen.

Forside på boka: Illustrasjon viser Florian og Malene i snøvær