Iqbal Farooq og det grønne julemonsteret av Manu Sareen (2010)

Iqbal Farooq og det grønne julemonsteret handler om innvandrergutten Iqbal Farooq og hans indiske familie, som for første gang har feiret jul i et nytt land.

Denne lettlest-boka er en av flere morsomme fortellinger fra det multietniske Nørrebro i København. Boka er oversatt fra dansk, og handlingen utspiller seg dermed på Tøyen i Oslo.

Familiens overhode, Iqbal Farooqs far, fremstilles som en klønete mann som roter seg ut i mange forviklinger. Han ender blant annet med å betale hele 5500 kroner for familiens første juletre. Det første møtet med nye juletradisjoner blir satirisk fremstilt i en humoristisk tone. At det er en ny tradisjon for familien, avspeiles både i handlinger, personer og språk.

Farens måte å skaffe juletreet på, behandlingen av det og prisen han betaler for det, viser dette. I tillegg til å sage av både toppen og bunnen av juletreet, pynte det med gafler og hvite tennissokker, kaller han treets barnåler for ”barknåler”.

Humoren spiller på selvironi hos både innvandrere og dansker (her nordmenn). Forfatterens mål er at fortellingen om innvandrergutten skal være en hjelp i integreringen i et nytt land og at indvandrerbarn kan speile seg selv i både handlingen og karakererene i boka. På tross av – eller kanskje på grunn av – Iqbal Farooq og familiens innvandrerbakgrunn, blir de ”heltene som forsvarer de danske (her norske) nasjonalverdiene”.

Iqbal Farooq og det grønne julemonsteret.

Denne boka handler om Iqbal Farooq og familien hans, som feirer jul for første gang i et nytt land.