Alba og Adam av Beate Grimsrud og Inger Alfvén (2008)

Boka Alba og Adam tar opp temaene vennskap og integrering.

Adam kom til Norge fra Irak, og går nå i 3. klasse. Det gjør også Alba og Karin, som er bestevenner helt til Karin heller vil være med en annen jente. Dette er sårt for Alba. Da hun imidlertid treffer den nye gutten Adam som mangler et bein, har de det veldig kjekt sammen i all hemmelighet i en skog. ”Vi har reist til et fremmed land, sier han. Trærne er de som bor i landet”.

På disse trærne tegner de øyne og munn slik at innbyggerne ser snille ut. I leken i ”Månemonsterland” lager de et nytt pinnespråk, hvor de finner på nye ord. Adams mor (som er lærer) gir dem råd om å ha et system i språket, som vil gjøre dette enklere. Når Karin igjen vil være venn med Alba, dropper hun Adam. Da får Alba dårlig samvittighet, men Adam tilgir henne.

De forsetter å ha det morsomt sammen i hemmelighet, selv om Alba alltid er redd for at noen skal oppdage at de leker sammen. Det gjør også hele klassen til slutt, mens de skal arrangere et loppemarked til inntekt for en flyktningeleir i regi av Redd Barna. Fortellingen får imidlertid en fin slutt ved at klassens leder får respekt for Adam. Alba og Karin blir også venner igjen.

UiS logo
Framsiden av Alba og Adam.

Alba og Adam handler om vennskap og integrering.