MENY

Afrika bak gjerdet av Bart Moeyaert (1995)

Afrika bak gjerdet handler om et kulturmøte, på tvers av språk og kulturer.

Gutten som forteller bor i et rekkehus, et av åtte like hus i rekke, med pent striglete hager. I dette flamske boligstrøket der alle er like, flytter det inn en dame fra Kamerun med familien sin. Den nye familien snakker et språk som naboene ikke forstår, og har en annen levemåte, arbeidsfordeling og kultur, enn dem.

Gutten observerer fra bakenfor gjerdet at “damen som snakket et eller annet språk” lager “et lite stykke Afrika” i hagen sin. Hun forferder naboene med å bygge seg en leirhytte i hagen, i stedet for å dyrke blomkål som de gjør.

Damen med “kjole med solsikker på” lager en leirhytte som hun kan bruke når hun er lei av huset sitt og når hun savner sitt eget land. I hyttelagingen ville hun ikke ha hjelp av en mann, fordi “i hennes land er det kvinnene som gjør alt arbeidet. Det er sånn i den delen av Afrika”. Gutten liker veldig godt det han ser og det Desirèe sier. Etter å ha gitt henne en kopp te så hun ikke skal bli forkjølet, blir han invitert til å klatre over gjerdet til henne. Han får servert te i leirhytta, og de blir venner. “Jeg sa at jeg var veldig god til å etterligne løver”.

Framsida på boka Afrika bak gjerdet.

Afrika bak gjerdet handler om et kulturmøte, på tvers av språk og kulturer.