Fint at ikke alle er like... av Aase Foss Abrahamsen (1989)

Dette er fortellingen om So Hyun som er adoptert fra Sør-Korea.Vi følger henne på barnehjemmet og videre til hennes nye liv i Norge.

Boka starter med beskrivelsen om en liten baby som blir født inn i en fattig familie, og moren har ikke penger til verken mat eller klær. Så selv om hun er veldig glad i datteren sin, kan hun ikke nbeholde henne. Hun bestemmer seg for å legge den lille bylten på trappen utenfor barnehjemmet.

So Hyun lever dermed sine første år på barnehjemmet, hvor hun får et nært forhold til Eun Mee og “kokka”. Derfra blir hun adoptert til en norsk familie.

Leseren får oppleve det første møtet på flyplassen, om genseren som er strikket til henne, men som er alt for stor. Om hvordan det er for et adoptivbarn å komme til et nytt land, få nye foreldre, nye søsken og helt nye omgivelser og språk.

Boka inneholder mange fine skilderinger. Blant annet får vi se hvordan foreldrene takler utfordrende situasjoner som når So Hyun føler hun ikke får nok oppmerksomhet under et middagsselskap og kaster mat på gjesten. Istedet for å skjenne på henne, takler foreldrene hennes situasjonen ved å gi henne oppmerksomhet og trøst. Det samme gjør moren når hun velter akvariumet.

Boka slutter med at “Hun merket at hun var barnet deres og alltid skulle være det. At hun aldri måtte flytte fra dem…”

Forfatteren lar leseren komme nær innpå henne følelser, som gjør at skildringen av adopsjonsprosessen gjør inntrykk. Det poengteres imidlertid at adoptivbarn opplever det å komme til et nytt land og få livet forandret forskjellig.

Faksimile: Fint at ikke alle er like...