Ønskejenta av Bodil Vidnes-Kopperud (2007)

"Mamma", sier Nora. "Hvordan ble du mammaen min?" Slik starter fortellingen om Nora, mammas ønskejente, som er adoptert fra Kina.

Det beste Nora vet er å høre historien om hvordan mamma hentet henne fra Kina og de to ble en familie. Hun har hørt den mange ganger, men vil gjerne høre den igjen og igjen.

Og mamma forteller - om hvordan hun så inderlig ønsket seg et barn, men manglet en mann som kunne bli en god pappa. Om hvordan hun lette, men aldri fant en mann hun ønsket å gifte seg med. Om da hun fikk vite at hun kunne adoptere, selv om hun ikke var gift. Om at hun endelig kunne hun få ønsket sitt oppfylt, og skape en familie med ønskejenta si.

Denne lettlestboka setter lys på temaet adopsjon - om hvordan en enslig mor adopterer et barn. Boken handler også om det å føle seg velkommen, ønsket og elsket. Den viser at et bånd mellom mor og datter ikke trenger å være biologisk for å være sterkt.

Boka er morsom og god. I enkle ord forteller mamma sin historie til Nora, om hvordan hun lengtet og ventet på sin lille jente. Nora elsker å høre denne historien, og etter hvert kjenner hun den så godt at hun fyller ut morens beretning med egne ord og spørsmål. Sammen utgjør de to nærmest en var og sterk fortellerstemme.

Boka passer godt for adopterte barn, men kan også bidra til å gi innsikt til andre om temaet adopsjon.

Faksimile: Ønskejenta