Maja Lunde vil fenge unge lesere

Maja Lunde er kanskje mest kjent for Bienes historie, men bøkene hennes for barn og ungdom er fengende, velskrevne og herlige å lese, skriver lesegleder Åse Grimsby. Her anbefaler Åse to titler av suksess-forfatteren.

Jeg har oppdaget Maja Lunde og jeg er begeistret! Hun har skrevet manus til film, TV- serier for barn og voksne og fikk flere priser for voksenromanen Bienes historie. Men også ungdomsromanene hennes er vel verdt å lese.

Maja Lunde: Battle (Kagge 2016 (første utgave 2014))

Maja Lunde har skrevet en ungdomsbok som er fengende og velskrevet. Språket er lett og ledig, og hun uttrykker seg på en måte som, etter min mening, vil appellere til ungdommer.

Hovedpersonen er Amalie. Hun bor sammen med faren sin i et stort hus i Holmenkollen. Faren ser ut som en filmstjerne og er verdens beste. Amalie er pen, flink og vellykket, hun får alt hun peker på, og ofte har hun besøk av vennene og kjæresten. De elsker å være hos henne og bade i bassenget.

org_Battle_HOY.jpg%20%28rw_minArt_768%29 Amalie og venninnene hennes danser ballett på danseakademiet Valkyrien. Der må de trene hardt og yte maksimalt. Også moren til Amalie var danser og gikk på samme skole. Dansing er en stor del av livet. Amalie Prytz har dansingen i blodet.

Vendingen kommer som lyn fra klar himmel. Virkeligheten slik Amalie kjenner den er i ferd med å rakne. Pappa har gått konkurs! De må flytte inn i en liten leilighet i en blokk på Stovner, Oslos østkant. Dette må ingen få vite. Hun forsøker å holde fasaden, men det er forferdelig vanskelig.

Amalie passer absolutt ikke inn på østkanten, men så møter hun en gutt som heter Mikael. En gutt med iranske foreldre, svært så annerledes enn vennegjengen fra vestkanten. Mikael kan også danse, men på en helt annen måte enn Amalie ...

Gjennom hele boka lurer vi på hva som egentlig skjedde med mora til Amalie, og til slutt får vi svar på det.

Denne boka er lettlest og vanskelig å legge fra seg. Den handler om vennskap, forelskelse og det å passe inn. Dansen går som en rød tråd gjennom boka, men boka handler først og fremst om å ha mot til å være den man er.

Maja Lunde: Verdens kuleste gjeng - Sceneskrekk (Kagge 2015)

Bjørg syns hun har et forferdelig gammeldags navn. Hun er oppkalt etter bestemor, og  mener selv at navnet bare passer på gamle folk.

I klassen er det noen elever som er skikkelig kule. Cornelia og Marcus for eksempel. De er pene, flinke og til og med snille. Bjørg er sjenert og forsiktig og definitivt ikke blant de kule. I hvert fall ikke før Helena begynner i klassen og avgjør at nå skal de bli verdens kuleste gjeng. Kulerunde Helena i sjokkrosa klær og med håret til alle kanter.

org_Verdens%2520kuleste%2520gjeng%25201_HOY.jpg%20%28rw_minArt_768%29 De får med seg Ivan og Alfred, heller ikke de typer man vanligvis ville betrakte som de kuleste. Ivan er ikke verdens smarteste, og Alfred snakker som en professor.

Helena er likevel urokkelig optimist, og mener det bare er et spørsmål om tid før alle skjønner hvor kule de er. Hun bestemmer dessuten at de skal starte band. Hvordan skal det gå når ingen av dem egentlig kan spille et instrument?

Maja Lunde har skrevet en lettlest humorserie, som er herlig å lese. Her ser vi typene for oss. Tegnehannes (Hanne Sigbjørnsen) illustrasjoner er med på å understreke humoren, og språket flyter lett. Alle skulle hatt en Helena i livet sitt!

Dette er første bok i en serie. Heldigvis er det flere. Bøkene passer godt i barneskolen, kanskje til og med for dem som påstår at de ikke liker å lese.

Kos dere!